Stage bij Stichting Verborgen Stad

Meerdere stageplekken te vergeven

Meebouwen aan een tijdmachine? 


Altijd al in het verleden willen rondkijken? Dit kan met Virtual Reality. Stichting Verborgen Stad maakt geschiedenis toegankelijk met behulp van nieuwste digitale technologie. Zo zijn plekken in o.a. Rotterdam, Dordrecht en Leiden hoog-realistisch gereconstrueerd. Vanachter de computer of ter plekke met de telefoon kun je hier 360° rondkijken.

In het komende jaar worden hier meerdere plekken aan toegevoegd: o.a. bij Den Haag of Delft en langs de Hollandse trekvaarten. Ook in Dordrecht worden in het kader van het 800 jarige bestaan – de oudste stad van Holland! – vier plekken in het havengebied gereconstrueerd; in meerdere tijdlagen. Zo kun je hier straks rondkijken in de 15e, 17e en 19e eeuw. Waar eerst koggen en haringbuizen voorbij varen, worden in de 17e eeuw havens uitgraven waarlangs steeds grotere pakhuizen en gevels verrijzen. Hier leggen beurtschepen leggen aan, en in de 19e eeuw stoomschepen. 

Deze digitale VR-omgevingen bieden ook toegang tot informatie: wie woonden hier door de eeuwen, welke schepen lagen in de havens, welke verhalen brachten reizigers en de scheepsbemanningen mee naar Holland? Bij interesse kan worden doorgeklikt naar achtergronden. 

De koppeling van historische ruimte aan informatie heet 5D-reconstructie (3D = ruimte; 4D = tijd; 5D = kennis). Dit is een eigentijdse benadering van geschiedenis en cultuur. 


Interesse om stage te lopen bij Stichting Verborgen Stad? Om actief bij te dragen aan historisch onderzoek? Om te werken op het snijvlak van digitale technologie en geschiedenis, of op dat van wetenschap en publieksgeschiedenis? Om ervaring op te doen op het vlak van PR en educatie?

Voor 5D-reconstructie is veel historisch onderzoek nodig: naar panden, bewoners, schepen, gebeurtenissen. Hierin komen verschillende disciplines samen: geschiedenis, kunst, literatuurstudie, bouwkunde, archeologie, stedenbouw, scheepsbouw, en zelfs geografie en biologie (van het verleden). Dit onderzoek vindt thuis plaats, of in het archief. 

Daarnaast moet de vertaalslag worden gemaakt van historische onderzoek naar publieksteksten. Hoe ‘vertel’ je geschiedenis? Tevens moet er een PR-strategie worden uitgezet, en contacten met scholen worden opgenomen voor de ontwikkeling van een educatieprogramma. 

Er wordt gewerkt in een team met vrijwilligers en stagestudenten, begeleid door experts. Hiervoor werkt Stichting Verborgen Stad ook samen met partners uit het erfgoed-, cultuur- en onderwijsveld, waaronder stadsarchieven, archeologische diensten en stedelijke musea. Van het Maritiem Museum tot Natuurmonumenten, of van Erfgoed Leiden tot Dordrecht Marketing: we mogen het allemaal onze partners noemen!


Bij interesse en/of vragen, mail info@stichtingverborgenstad.nl

Voor meer informatie over de stichting, zie: www.stichtingverborgenstad.nl

Voor de reconstructie van Delfshaven: www.timetransit.nl

Zie ook de promo van ons Leidse project: https://vimeo.com/483792375

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *