portfolio accent image

Online Platform::

Canals5D

Projectlocatie::

Hooijkade, Delft

Looptijd: :

2023

Vermeer 5D

Een tijdreis naar 17e-eeuws Delft

Tijdmachine

 Delft is de stad van Johannes Vermeer. Vanwege diens overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum is daar volop aandacht voor. Dankzij virtuele reconstructie is het nu mogelijk daadwerkelijk in Vermeers Delft rond te kijken. Dit kan online én ter plekke met je telefoon. Alsof je in een tijdmachine stapt. Om dit mogelijk te maken or sloegen het Vermeer Centrum Delft, Erfgoed Delft en Stichting Verborgen Stad de handen ineen.

Gezicht op Delft

Vanaf de Hooijkade bij de oude Stadskolk schilderde Vermeer zijn wereldberoemde Gezicht op Delft. Hier kijk je 360° rond in de zeventiende eeuw. Wat veranderde, wat is gebleven? De Stadskolk was in Vermeers tijd een van de drukste plekken van heel Holland. Met Vermeer5D kijk je niet alleen rond. Je krijgt ook informatie over wat je ziet: over de bloei die Delft in deze periode beleefde, over aardewerk en bier, over vissersschepen en exotische handelswaar; over de vele reizigers en migranten die hier aankwamen en hun eerste blik op de stad wierpen. En waarom Vermeer juist deze plek koos.

Herberg Mechelen

Aan de Markt stond ooit het huis waar Vermeer opgroeide. Hier bestierde zijn vader Herberg Mechelen. Deze werd later afgebroken om de steeg te verbreden. Ook dit huis is nauwkeurig gereconstrueerd. Het is digitaal op zijn oude plek teruggezet, te bewonderen vanaf de Markt.

5D-reconstructie

De koppeling van virtuele ruimte (3D) aan tijd (4D) en informatie (5D) is een eigentijdse manier om geschiedenis levensecht en toegankelijk te maken. Een soort Google Street View van het verleden.

Ga naar

Ga naar Canals5D.nl of download de (gratis) app. Vind op de kaart de Hooijkade en de Markt. Of klik direct hier. Op Canals5D zijn nog veel meer historische plekken te vinden. Net als de Hooijkade liggen deze allemaal langs Hollandse waterwegen.

 

Partners

Voor de ontwikkeling van dit project is specialistisch onderzoek verricht en veel informatie bijeengebracht. Het project wordt dan ook gerealiseerd in samenwerking met meerdere erfgoed-, kennis-, – en cultuurinstellingen in. Via hen wordt kennis en informatie bijeen gebracht. En via hun kanalen en netwerken wordt het project uitgedragen. 

 

  • Vermeer centrum Delft
  • Erfgoed Delft

 

Vermeer5D is financieel mede mogelijk gemaakt door:

  • Provincie Zuid-Holland
  • Prins Bernhard Cultuurfonds

Nieuws

Canals5D wordt financieel ondersteund door:
  • Partner Logo
  • Partner Logo
  • Partner Logo
  • Partner Logo
  • Partner Logo