Online Platform:

Timetransit

Locatie:

Delfshaven

Cabo Verde aan de Maas

beelden, verhalen, muziek en achtergronden

Vijfenzeventig jaar geleden kwamen de eerste Kaapverdianen naar Rotterdam. Eerst als matrozen op de vaart. Later op de vlucht voor de onderdrukking van de zwarte bevolking door het Portugese koloniale bewind. Die project laat de eerste generatie aan het woord, bevraagd door de jongste generatie. Het verzamelt en bewaart de verhalen van het eerste uur.

Al die verhalen worden gekoppeld aan de stad zelf. Op straat met je telefoon en vanachter de PC kun je 360° rondkijken op plekken die belangrijk waren voor Kaapverdianen. En je krijgt toegang tot verhalen, foto’s en interviews. Samen vormen ze een route die je anders laat kijken naar de stad. Ze vertellen net zo goed over de ontwikkeling van Rotterdam zelf.

Cabo Verde wordt een route vol beelden, verhalen, muziek en achtergronden. Vanaf de zomer van 2023 wordt het steeds verder gevuld. Neem alvast een kijkje op www.timetransit.nl

Toegankelijk vanachter de pc én ter plekke met de telefoon – dus website en app ineen! – kun je uiteindelijk op tien plekken of ‘hotspots’ rondkijken. Deze bevinden zich allemaal in of rondom Delfshaven, waar de meeste Kaapverdianen arriveerden en nog altijd wonen. Ze vertellen allemaal over een bepaald onderwerp: waar ze voet aan wal zetten, waar ze sliepen, dansten, werkten en sportten, en waar de muziek werd opgenomen.

Bij het rondkijken verschijnen foto’s van vroeger. Door deze aan te klikken, krijg je toegang tot audioverhalen – interviews –, filmportretten, muziek en achtergronden. Gezamenlijk vertellen deze plekken de Kaapverdische geschiedenis en hoe deze doorwerkt in het hedendaagse Rotterdam. 

Dit project begon als een afstudeerproject van Elma Pinto e Neto Brito.

Partners

Elma Pinto e Neto Brito

iKapitein (Wesley dos Santos)

Stichting Verborgen Stad

Verhalenhuis Belvédère

Nieuws

Partners:
  • Partner Logo
  • Partner Logo
  • Partner Logo
  • Partner Logo
  • Partner Logo