NBC toont 5D reconstructie

In 2020 was het 400 jaar geleden dat de Pilgrims met het schip de Speedwell vanuit Holland vertrokken, om uiteindelijk in Amerika terecht te komen. Zij worden wel gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat deze groep Engelse separatisten in 1620 die overtocht maakte, leefden en werkten zij tussen 1609 en 1620 in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon. 

De digitale reconstructies die in Leiden gemaakt zijn, zijn onderdeel van het internationale herdenkingsjaar Leiden400 / Mayflower400 Engeland, Plymouth400 US, waarin in Nederland, Engeland en Amerika activiteiten georganiseerd werden rondom het vertrek van de Pilgrims. 

NBC zond 23 december een documentaire uit over het herdenkingsjaar, met daarin – op 18:16 – beelden van de digitale reconstructie van de Breestraat in Leiden. In de lente van 2021 zendt NBC een uitgebreider item van een uur uit. 

Zie het volledige item met deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *